به گزارش قدس آنلاین، شدت گرفتن فقر و بیکاری و توقف کار موسسات صنعتی و خدماتی سودان به دلیل سیاستهای اقتصادی اتخاذ شده توسط مقامات آن در مقطع گذشته کم بود که درگیری نظامی هم در این کشور به آن اضافه شد.
با تبدیل شدن بازارهای شهرهایی از سودان به پادگانهای نظامی طی روزهای خیر و مختل شدن خدماترسانی به شهروندان و غارت بسیاری از فروشگاهها معیشت مردم در تنگنا قرار گرفته است.
خارطوم، پایتخت سودان و چندین شهر این کشور از شنبه گذشته با آغاز درگیری بین نیروهای ارتش و شبه نظامیان پشتیبانی سریع شاهد تعطیلی همه جانبه و کامل همه تأسیسات حیاتی، اقتصادی، تولیدی و تجاری بوده است و فعالیت بنادر زمینی، دریایی و هوایی این کشور نیز مختل شده به نحوی که سایه سیاهی بر شرایط بحرانی اقتصادی آن انداخته است.
با تشدید مداوم درگیری نظامی بین نیروهای ژنرال عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای حاکمیتی و ژنرال حمیدتی، فرمانده شبه نظامیان پشتیبانی سریع در سودان و ورود نیروهای هوایی به صحنه جنگ، اکثر شهروندان در خانه ماندهاند و عرضه مواد غذایی و سبزیجات متوقف شده است.
به دلیل کمبود گاز و قطعی گسترده برق در تعدادی از شهرهای سودان نیز پخت و عرضه نان به شدت کاهش یافته و پمپ بنزینها نیز همچنان تعطیل هستند.
پلها و جادههای اصلی منتهی به برخی شهرهای سودان نیز بسته شده و بخشهای بانکی و سرمایهگذاری در راس آسیبدیدهها از این جنگ داخلی قرار دارند.
ناظران معتقدند که اگر وخامت اوضاع امنیتی برای یک دوره دیگر در سودان ادامه یابد، چرخه حیات اقتصادی مختل خواهد شد و ظهور قحطی میلیونها نفر را در بسیاری از مناطق تهدید میکند.
در همین حال دانشجویان در خوابگاههای دانشگاههای شهرهایی که در آن درگیری مسلحانه است، از چهار روز پیش بدون آذوقه در خوابگاههایشان حبس شدهاند و حتی مهمانان هتلها در خارطوم نیز جرات بیرون آمدن از هتل را ندارند. برق شهرهای درگیر جنگ پیاپی قطع میشود و خطوط تلفن هم با قطعیهای مکرر روبروست.
احمد خلیل، یک کارشناس اقتصادی میگوید: وضعیت اقتصادی در سودان با توجه به وقوع جنگ، کمبود نقدینگی در دست شهروندان، توقف کسب و کار و نزدیک شدن به تعطیلات عید فطر، تبعات منفی برای شهروندان این کشور به همراه دارد؛ به ویژه اگر جنگ برای مدت طولانیتری ادامه یابد و ذخایر غذایی خانوادهها و تجار تمام شود.
در همین حال در سایه هرج و مرج امنیتی هراس از بروز شورش و غارت از شهروندان و مغازهها بیشتر شده و برخی از کسبه بازار مرکزی جنوب خارطوم که در مجاورت مقر و قرارگاه نیروهای پشتیبانی سریع هستند در اظهاراتی تلفنی نسبت به این قضیه ابراز نگرانی کردند.
عیسی بابکر، یک کاسب سودانی میگوید: بازار مرکزی خارطوم که بازارهای دیگر این شهر هم به آن وابسته است، کاملا تعطیل شده و بسیاری از مغازهها به پادگانهای نظامی تبدیل شده و عرضه کالاها متوقف شده است. ادامه قطعی برق هم به نوبه خود موجب فاسد شدن بسیاری از کالاها میشود.
در محلههای مسکونی به دلیل هشداری که به شهروندان برای خارج نشدن از خانههایشان داده شده مردم در ساعاتی خاص با احتیاط از خانه خارج شده و مقادیر زیادی کالا را از سوپرمارکتهای باز محلههای خود خریداری میکنند. با این حال بسیاری از کاسبان از فروش کالاها امتناع میکنند و ترجیح میدهند در این شرایط ناامن مغازههایشان تعطیل باشد.
با تداوم قطعی برق، شهروندان از قطعی مکرر آب و نبود نان در نانواییها و بالارفتن قیمت کالاها در مغازههایی هم که باز است، شکایت میکنند.
در بازارهای شهر امدرمان در نزدیکی پایتخت هم یکی از کاسبان میگوید، بازار تقریبا به طور کامل تعطیل شده و عناصر پشتیبانی سریع بسیاری از مغازهها را غارت کردند و به دلیل حوادث امنیتی و بسته شدن راهها و پل ها، تجار و تولیدکنندگان متحمل خسارات سنگین شدهاند.
در استان دارفور جنوبی نیز شهروندان میگویند که بازارها از صبح روز شنبه با تشدید درگیریها تعطیل شده است
پیامدهای درگیریهای نظامی در سودان به حمل و نقل هوایی این کشور نیز رسیده است. تعدادی از کشورهای عربی و همچنین ترکیه از تعلیق تردد هوایی به فرودگاه خارطوم با توجه به درگیری های اخیر در سودان خبر دادند.
همه پروازها به سودان و از سودان تا اطلاع ثانوی تعلیق شده است
خطوط هوایی عربستان سعودی در بیانیهای تاکید کرده که همه پروازها به سودان و از سودان تا اطلاع ثانوی تعلیق شده است.
مرکز رسانهای خطوط هوایی عربستان سعودی اعلام کرد که هواپیمای ایرباس این شرکت صبح شنبه قبل از پرواز به ریاض در فرودگاه بین المللی خارطوم دچار سانحه شد.
مصر ایر(شرکت هواپیمایی رسمی مصر) نیز از روز شنبه پروازهای خود را به مقصد فرودگاه خارطوم به طور موقت تا زمان بازگشت امنیت به سودان متوقف کرده است.
نظر شما